diy voor groot en klein

Een creatieve uitweg voor plastic

Plastic-minderen is gewoon niet altijd zo evident. We krijgen overal plastic aangeboden. Bijgevolg heeft iedereen op een bepaald moment thuis wel nog wat plastic flessen, plastic flacons, plastic bekers,… liggen. Maar wat als je die niet zomaar wil weggooien en je nadenkt over een alternatief?

Bij deze biedt ik-ben-een-plastic-held je graag een creatieve uitweg: in deze blog hebben we het over een DIY ( lees: do it yourself) plastic upcycling knutselsessie voor groot en klein. Een hele mond vol? 😊 Laten we het dan maar gewoon een middagje ‘knutselen met plastic’ noemen.

We beginnen groots

Plastikophobia

plastic diy

©Von Wong

Vele plastic bekers kunnen voor een gigantische berg afval zorgen. Om dat aan te tonen, maakte de kunstenaar Von Wong Plastikophobia  een grot uit 18.000 plastic wegwerpbekers.

Hij creëerde met bekers die hij verzamelde uit restaurants in Singapore een indrukwekkend kunstwerk met als doel: mensen bewustmaken van de impact van plastic afval. Wil je graag meer weten over dit plastic kunstwerk? Kijk dan hier.

Plastic vissen

plastic diy


© Christophe Simon/Getty Images

Heel erg mooi zijn ook deze 2 vissen van lege plastic flessen op Botafogo Beach in Rio de Janeiro naar aanleiding van de UN Conference on Sustainable Development in 2012.

Benieuwd naar meer plastic creatievelingen? Neem dan zeker eens een kijkje hier.

Het hoeft natuurlijk niet altijd zo groots te zijn…

Duurzame workshops

Lampje van gerecycleerde plastic fles

diy voor groot en klein

Enkele jaren geleden maakte ik bijvoorbeeld op een workshop van Archeduc, Vormingplus Vlaanderen mijn eerste lampje van een gerecycleerde fles van wasmiddel. Het plezier dat ik eraan beleefde, de voldoende die ik eruit haalde van ecologisch bezig te zijn en de hoge schattigheidsgraad ervan -als dat woord al bestaat😉- zorgden ervoor dat ik ook voor op de kinderkamers al gauw 2 lampen bijmaakte.

Schoudertas van oude reclamebanners

DIY voor groot en klein

Omdat ik er maar niet genoeg van kreeg, schreef ik me in voor nog een aantal duurzame workshops. Zo leerde ik een schoudertas te maken van oude reclamebanners. Tijdens een andere sessie maakte ik oorbellen van gerecycleerde petflessen. En nog een ander keertje ging ik aan de slag met oude fietsbanden en leerde ik er mooie sieraden van te maken.

Wil je je creativiteit kwijt en tegelijkertijd duurzaam bezig zijn, dan raad ik je zeker ook een workshop bij Archeduc aan.

Ecologische foodwrap

femme freluches @ archeduc

Binnenkort kan je bij hen bijvoorbeeld zelf een ecologische foodwrap maken. Zo’n foodwrap is een duurzaam alternatief voor plasticfolie en aluminiumfolie. Hij is heel erg handig om levensmiddelen in te bewaren. Bovendien is hij ook ideaal om potten en ovenschalen mee af te dekken. Nog een pluspunt is dat je de foodwrap makkelijk kan afwassen met koud water en dus hergebruiken.

Plastic held in de kijker

De workshop wordt gegeven door Nele Melkebeke, van Femmes Freluches: een topmadam met top recycling ideeën. Ga zeker eens kijken naar onze rubriek ‘plastic helden in de kijker‘ waar Nele en nog andere plastic helden een plaatsje hebben gekregen.

En we eindigen klein

Creatief knutselen met plastic

Heb je zelf niet zo’n grote ambities of ontbreekt je de tijd? Dan is een uurtje knutselen met plastic met je kids misschien een leuk alternatief.

Appeltjes van plastic

Een leuk ideetje zijn de ‘appeltjes van plastic’. Ze zijn eenvoudig te maken en leuk om als cadeautje aan de juf of meester te geven bijvoorbeeld.

Wat heb je nodig?

diy voor groot en klein

Je hebt er niet veel voor nodig:

 • enkele plastic flessen
 • een schaar
 • lijm
 • een stukje stof of crêpepapier
 • een lintje
 • een kort takje
 • een stukje vilt
 • …en een lekkere traktaat om erin te stoppen

Aan de slag

 • Knip de onderkant van 2 flessen los.
 • Zorg dat de binnenkant ervan proper en droog is.
 • Maak wat insneden in de rand van een van de delen van de fles die je hebt losgeknipt.
 • Vul je stof met een traktaat en steek hem in de stukken die je hebt geknipt.
 • Schuif de 2 losgeknipte delen in elkaar.
 • Maak een gat in de bovenkant en steek er het stukje hout in. Dat vormt het steeltje van de appel.
 • Snijd uit het vilt 2 blaadjes en plak die op de appel.
 • Als je dat mooi vindt, kan je er nog een lintje rond hangen.

Meer plastic ideetjes op Pinterest

Ook op mijn Pinterest pagina vind je nog heel wat inspirerende en leuke voorbeelden terug om te knutselen met plastic.

Er kan zoveel gedaan worden op creatief vlak met plastic. En het werkt zo rustgevend en motiverend. Probeer jij het binnenkort ook eens uit?

Stuur ons dan zeker het resultaat door! Wij zijn al erg benieuwd naar al jullie plastic DIYs voor groot en klein.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.