transparante plastic folie zak imog

De transparante plastic foliezak

De pmd zak versus de plastic foliezak

Op 1 juli 2018 voerde Kortrijk naast de vertrouwde blauwe PMD zak de transparante plastic folie zak in. Hard en zacht plastic kregen voortaan een gescheiden bestemming. En het bewustzijn van de burger rond plastic sorteren en recycleren een extra duwtje in de rug. Ik-ben-een-plastic-held, zelf fervente gebruiker van die nieuwe plastic foliezak, wilde er graag het fijne van weten.

Op gesprek bij IMOG Harelbeke

2 weken geleden ging ik daarom in Harelbeke op gesprek bij Koen Delie van de Intergemeenschappelijke Maatschappij voor de Openbare Gezondheid. Beter bekend als IMOG😉

Wat volgde was een boeiend gesprek en een leerrijke rondleiding. Ik-ben-een-plastic-held stapte het gebouw van IMOG in Harelbeke binnen met heel wat plastic vragen en kwam een uurtje later buiten met massa’s nieuwe inzichten.

Ik deel ze hieronder graag met jullie. Lees je even mee?

vraag 1

Hoe en waar is de idee ontstaan om naast de traditionele PMD-zak een extra zak voor zachte plastic verpakkingen in te voeren?

Belangrijk om weten is dat er 7 soorten plastic bestaan met elk hun eigen eigenschappen.

 • PET, polyethylene terephthalate voor flessen
 • HDPE, hoge dichtheid polyetheen voor kratten, vaten, bakken speelgoed van hard plastic
 • PVC, polyvinylchloride voor buizen, vloerbedekking, regenkledij.
 • LDPE, lage dichtheid polytheen voor folie, plastic zakjes, hoesjes van tijdschriften
 • PP, polypropeen voor plastic meubelen, emmers, kratten, jerrycans
 • EPS, geëxpandeerd polystyreen voor piepschuim
 • Overige plasticsoorten.
Tip: Lees zeker eens het boek 'het zero waste project' als je meer wil weten over die verschillende soorten plastic! Een echte aanrader trouwens voor toekomstige zero wasters!

Fabrikanten kiezen de soort plastic die het best bij hun producten past. Elk van die soorten kan hersmolten en gerecycleerd worden tot hetzelfde product. Dus vanuit HDPE verkrijg je zo bijvoorbeeld opnieuw HDPE. Dit is ook hoe de fabrieken het willen.

Naast de harde plastic soorten heb je ook de zachtere folies.

De meeste folies worden van LDPE gemaakt. LDPE is een soort plastic dat niet snel open scheurt en daarom goed is voor plastic zakjes. Het is makkelijk te hersmelten en te granuleren. De granulaten die uit dat proces voortkomen, kunnen worden hergebruikt voor plastic zakken zoals bv restafvalzakken. 

IMOG recycleert in zijn containerpark.Technisch gezien kon het dus al een hele tijd. Maar wij wilden dit idee ook graag naar buiten toe doortrekken. Vandaar de invoering van de nieuwe plastic foliezak.

Vraag 2

Was Kortrijk de eerste stad die de transparante foliezak invoerde of waren er voorgangers?

Nee. Waregem was de eerste stad die het gebruik van de transparante foliezak invoerde. Op 1 juli ’18 volgden dan alle andere gemeenten waar IMOG Harelbeke actief is.

Na 2 jaar proefdraaien in Waregem, bleek de nieuwe zak een echt succes. De inwoners waren er tevreden over en zagen er de voordelen van in.

 • De foliezak zorgde voor een gemakkelijkere opdeling van plastic
 • De mensen spaarden er geld mee uit doordat ze minder restafvalzakken moesten vullen.
 • De transparante foliezak maakte het bovendienhandig om meteen bij thuiskomst van de winkel te kunnen sorteren.

De invoering van de plastic foliezak drukte mensen ook met hun neus op de feiten. Nog heel vaak hoor je reacties zoals: “waw, ik wist niet dat wij zoveel plastic gebruikten…”.

 Op vlak van bewustwording scoort de transparante foliezak dus al hoog. 

Vraag 3

Leuk te horen dat de transparante foliezak zoveel positieve reacties uitlokte bij de mensen. Zijn er ook nadelen aan verbonden?


Toch wel.

 • Voor de ophalers is het bij slechte weersomstandigheden niet eenvoudig om de transparante foliezak te onderscheiden van de restafvalzak. Als die gevuld is, lijk hij namelijk erg hard op de gewone restafvalzak. Ophalers zien niet altijd goed het verschil. Er moet in de toekomst eens goed nagedacht worden over een oplossing hiervoor.
 • Ook over de frequentie van ophaling moeten we eens de hoofden bijeen stoppen. In Waregem haalden we de plastic foliezak 1x per maand op en dat werkte goed. De maandelijkse plastic ophaling was echter te duur. Daarom beslisten we om dit nu 1x per 8 weken te laten gebeuren. Er bestaat een app en er is een ophaalkalender die aanduidt wanneer de afvalophalers langskomen voor de plastic foliezak. Toch vinden mensen het niet altijd even eenvoudig om zich dit te herinneren.

8kg minder plastic per persoon per jaar

Tijdens het proefproject in Waregem slaagden we er door de 4 wekelijkse afvalophaling in om tot 8kg extra plastic per persoon per jaar in te zamelen. Een ophaling om de 8 weken maakt het spijtig genoeg moeilijker om de mensen mee over de streep te trekken en het restafval te verminderen.

Deze bevindingen willen we graag meenemen in een van onze werkgroepen. Het is belangrijk om na te denken over hoe we dit naar de toekomst toe kunnen aanpakken.

Door de invoering van de plastic foliezak raakt de restafvalzak minder snel vol. Meer en meer horen we mensen vragen waarom we dan niet gewoon de keuze maken om minder in te zetten op de ophaling van de restafvalzak en meer op die van de plastic foliezak. 

Nadenken over de opdrijving van de frequentie van ophaling van de foliezak is beslist een agendapunt.
de transparante plastic foliezak IMOG

Lijkt mij een goed idee als ik het zo hoor!

Vraag 4

Binnenkort is het ‘mei plasticvrij’. Voert IMOG Harelbeke tijdens die maand speciale bewustwordingscampagnes- of acties om plastic mee de wereld uit te helpen?

Nee. Voor ‘mei plasticvrij’ wordt geen speciale actie opgezet.

 • Wel werken we al een hele tijd met de Mooimakers,  het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. Dat is totnogtoe een groot succes geweest.
 • Verder plaatsen we geregeld tips in onze afvalkrant. Zo leren we mensen hoe ze beter kunnen composteren & afval voorkomen. Of we geven advies mee om mensen te sensibiliseren rond verpakkingsvrij winkelen bijvoorbeeld.

We zoeken altijd naar kapstokken die ons een houvast kunnen bieden bij het doel dat we voor ogen hebben:

Zelf continue inzetten op duurzaamheid en anderen blijven wijzen op de belangrijke rol die zij spelen bij de afvalhoeveelheid.

de transparante plastic foliezak bij IMOG

Mooie initiatieven en een duurzame missie. Daar houden wij van😊 Dankjewel Koen Retie voor dit leerrijke gesprek!

Plastic held in de kijker


Ik-ben-een-plastic-held bekijkt voortaan de transparante foliezak met nog meer respect. We mogen terecht trots zijn op wat IMOG doet om plastic afval mee de wereld uit te helpen. Daarom verdient IMOG voor ons zeker een plaatsje in de rubriek‘plastic helden in de kijker’ op deze blog.

Ken jij nog plastichelden die een eervolle vermelding verdienen in onze speciale rubriek ‘plastic helden in de kijker’? Heb jij zelf ideeën om te plastic-minderen? Of heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren!

Graag tot een volgende! Please, like & share. En, natuurlijk ook meedoen he, met het actief gebruik van de transparante foliezak! Samen staan we sterk!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.