Binnenkort is het weer ‘mei plasticvrij’, een burgerinitiatief getrokken door een handvol geëngageerde vrouwen, die zelf niet perfect plasticvrij leven, maar graag meer afvalarme alternatieven willen zien. In mei zet iedereen zich een maand lang in om zijn leven en de wereld rondom een stukje plasticvrijer te maken. Heerlijk toch!

Ik-ben-een-plastic-held is ook van de partij en vindt dit thema de perfecte starter voor deze blog. Jij ook?

Ons actieplan

Hoe begin je daar nu aan? Een maand plastic vrijer leven?

Even scrollen door de website van ‘mei plasticvrij’ levert al snel enkele pasklare antwoorden én een heus uitgeschreven actieplan op.

De kinderen en mijzelf rest enkel nog een aantal actiepunten uit te kiezen die wij deze maand in ons gezin willen aanpakken en we zijn vertrokken. Bij ons thuis hangt voortaan alvast een poster en een ‘mei plasticvrij’ engagement aan het raam en de koelkast.

mei plasticvrij voor een duurzame toekomst

3 redenen om mee te doen

Op de website vind je er wel 10! Maar ik-ben-een-plastic-held koos 3 redenen om plasticvrijer te leven uit die helemaal bovenaan het lijstje mogen komen te staan.

1. Voor een gezonde toekomst van onze kinderen!

mei plasticvrij voor een duurzame toekomst

Amerikaanse studies toonden aan dat vandaag elke baby via de navelstreng meer dan 200 chemicaliën binnenkrijgt, waarvan er meer dan 150 kankerverwekkend zijn. En Brits onderzoek vond in 80% van de tieners het hormoonverstorende Bisfenol A. Veel van die chemicaliën zitten in…plastic!

Dit zegt toch genoeg, niet?

2. We willen niet dat onze planeet nog langer afziet.

Er is zoveel moois te zien en te beleven op onze planeet. Maar we dragen er helaas niet altijd voldoende zorg voor. Iedereen schept eens graag een luchtje in de natuur of geniet van een lange wandeling aan de zee. De natuur schenkt ons zoveel. Hoog tijd om met z’n allen iets terug te doen voor haar!

3. Wat we kopen, heeft effect.

Als consument heb je impact. Als consument heb je macht. Tien jaar geleden lagen er nauwelijks tot geen (onverpakte) verloren groenten meer in de supermarkt. Nu winnen ze weer aan belang. En bio en vegetarisch als alternatief voor de overmatige vleesconsumptie zijn ook steeds meer in trek. Als we ons gezamenlijk blijven verzetten tegen teveel verpakkingen, dan zal dit een duidelijk signaal zijn voor de producenten en de overheid. Laten we daarom niet meer massaal kiezen voor plastic waterflessen, voorverpakt vlees en groenten. Maar laten we verpakkingsvrijere keuzes maken. Ja, ons koopgedrag kan echt een verschil maken!

Supermarkten springen mee op de plasticvrije kar.

Enkele recente voorbeelden

  • Vanaf oktober zullen er in de winkels van Colruyt Group geen plastic zakjes voor eenmalig gebruik meer te vinden zijn. Klanten die groenten en fruit willen kopen, krijgen er voortaan een duurzaam alternatief aangeboden.
  • Nadat er zware kritiek was gekomen op de afzonderlijk in plastic verpakte paprika’s, startte Albert Heijn onlangs een testcampagne uit op een verpakkingsvrij assortiment. De supermarkt test voor een maand lang meer dan honderd biologische producten om te zien of ze zonder verpakking de winkel uit kunnen.

De plastic soep

Plastic is gemaakt om honderden jaren te bestaan. Veel plastic producten gooien we echter direct na aankoop weg. Dat weggegooid plastic breekt niet af maar valt uiteen in microplastic. En dit komt terecht in de lucht, op de grond en in ons water. Elk jaar opnieuw komt er zo meer dan 8 miljoen ton plastic bij in onze oceaan en neemt de plastic berg alleen maar toe.

Kleine en grote initiatieven van vele plastic helden wereldwijd – zoals bijvoorbeeld die van de Ocean CleanUp– pakken dit probleem al aan. Maar het is aan elk van ons om ons extra steentje bij te dragen tijden ‘mei plasticvrij’. Niet twijfelen en gewoon meedoen!

Ben je nog niet overtuigd? Bekijk dan dit filmpje voor je verder gaat.

Plastic held

Mijn broer vroeg voor zijn verjaardag geen cadeaus, maar deed een fundraising voor The Ocean’s Clean Up. Een goede start voor Mei Plasticvrij. En die plasticvrije nobele daad bezorgt hem een plaatsje tussen onze plastic helden in de kijker.

Vragen en delen staat vrij

Heb je nog plasticvrije of andere vragen? Neem dan zeker contact met ons op.

En ja, deel gerust onze pagina want: hoe meer plastichelden in wording, hoe beter!

Please follow and like us:

2 thoughts on “Mei plasticvrij voor een duurzame toekomst!”

  1. Inspirerend initiatief dat elke ouder doet nadenken hoe we onze kids bewust kunnen maken dat het ook anders kan, als ouders hebben we alles in handen om hun op een positieve manier te stimuleren en tegelijk ons eigen in vraag te stellen. Veel succes en hoop dat het enthoesiasme van de kids afstraalt op al hun vriendjes en vriendinnetjes 😉 succes!👍

    1. Dankje, Jos, voor je positieve reactie! Met deze blog hoopt het team van ik-ben-een-plastic-held inderdaad nog veel meer mensen, groot en klein, te kunnen inspireren om wat bewuster in het leven te staan en de natuur een handje te helpen. Ik hoop dat onze blogs en vlogs ook jou zullen blijven motiveren. Met plasticvrije;-)groeten, het team van ik-ben-een-plastic-held

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.