verantwoorde plasticvrije dorstlesser

3 (h)eerlijk verantwoorde dorstlessers

Ben je net als ik een thee-lover? Kan je niet zonder je dagelijkse portie cafeïne? En vraagt je zuiverend detox-dieet dagelijks om enkele liters water? Dan ben je bij deze blogpost aan het juiste adres. Plastic helden gaat dit keer op zoek naar verantwoorde plasticvrije dorstlessers.

Tijd om te consuminderen!?!

We staan er nog niet voldoende bij stil, maar ook in onze dagelijkse drinkgewoonten kan heel wat plastic binnen sluipen. Tijd om te consuminderen? Nee, dat hoeft niet meteen. Wel is het hoog tijd om na te denken over de manier waarop we consumeren. Daarom deze blogpost.

Ode aan de losse thee

verantwoorde plasticvrije dorstlessers

Op het eerste zicht lijkt het niet logisch, maar veel theezakjes bevatten plastic. Afgelopen jaar liet de BBC in een van zijn reportages zien dat in het mengsel waarvan sommige papieren theezakjes gemaakt zijn, ook plastic verwerkt is. Op de verpakking is er niets over terug te vinden. Maar zonder dat de theeliefhebber het beseft, komt er wel degelijk plastic in het milieu en mogelijks ook in het lichaam terecht.

Ik-ben-een-plastic-held plaatst hier daarom graag de ‘losse thee’ in de kijker. Zo hopen wij dat jij voortaan even fanatiek en enthousiast wordt over losse thee als wij.

Dat losse thee respect verdient, wist ook Greet Huybrechts al. Zij bracht 2 jaar geleden tijdens Tournée Minerale op Hautekiet, Radio 1 een ode aan de theeblaadjes, de theeboer, en de theesommelier. Luister en geniet!

En gelijk heeft ze! Want …

  • Losse thee oogt niet alleen mooi. Het smaakt ook stukken beter dan thee uit zakjes. Waarom? Omdat losse thee de plaats krijgt om zich te ontvouwen en zo zijn smaak beter af te geven.
  • Bij losse thee gaat het alleen om de thee. Dit in tegenstelling tot de toegevoegde elementen zoals suiker, gruis of etherische oliën die je vaak terugvindt in theezakjes.
  • Thee in theezakjes droogt snel uit en daardoor vervliegen de aroma’s. Dit is niet het geval bij losse thee.
  • Volgens onderzoekers bevat losse thee tot wel 100 keer meer EGCG dan de  klassieke builtjes. Als je dan nog eens weet dat EGCG de meest gezondheidsbevorderende substantie in groene thee is, waarom dan nog aarzelen?
  • Je kan losse thee zeker twee keer overgieten. Dit zorgt ervoor dat de prijs per consumptie halveert. Je portemonnee vaart er wel bij. En je krijgt meer kwaliteit voor dezelfde prijs!

Herbruikbare koffiekop

verantwoorde plasticvrije dorstlessers

Is een kopje koffie onderweg voor jou ook een vaste routine? Met velen zijn ze, de Belgen die dagelijks op weg naar het werk langs een koffiehuis, groot of klein, passeren voor een kopje meeneemkoffie. Ook koffiezaken hebben de groeiende populariteit van de take away koffie de laatste jaren gevoeld en spelen hier handig op in. Zowat elke zaak  heeft ondertussen zijn eigen wegwerpbeker. Zo’n beker in de hand hebben, terwijl je wacht op je volgende trein: toegegeven, het geeft je een goed gevoel en een zekere status. Maar welke koffieliefhebber staat er bij stil dat zijn wegwerp koffiebeker dikwijls maar 10 minuten na consumptie in de vuilnisbak verdwijnt…

Kies daarom voortaan liever voor een herbruikbare koffiekop of- beker.

2 onwaarheden die de deur uit moeten over herbruikbare koffiebekers…

Herbruikbare bekers maken het voor de barista moeilijker om efficiënt te werken en de bekers zijn niet afgestemd op de routines van de barista.

WAAR NIET WAAR

De verschillende afmetingen van die bekers vormen geen probleem voor het bepalen van de hoeveelheden want het opstomen van de melk gebeurt in de kannetjes zelf, klinkt het bij koffiebar Maurice.

‘Onze ervaren barista’s kunnen de hoeveelheden goed inschatten, alleen latte art is moeilijker, omdat de koffie niet altijd tot de rand reikt. Maar wie zij eigen beker meebrengt, vindt de kwaliteit van de koffie doorgaans belangrijker dan het uitzicht.’

De baristas moeten de herbruikbare koffiebekers nog afwassen of omspoelen voor ze de koffie kunnen schenken. Je maakt het hen dus een stuk makkelijker door voor wegwerp te kiezen

WAAR NIET WAAR

Die beker even omspoelen voor je ze opnieuw vult is nauwelijks extra werk voor ons, zegt Katrien Pauwels van Or Coffee.

‘ Als het bij de plastic zakjes alsmaar beter lukt, dan moet dit ook kunnen voor de herbruikbare koffiebekers.  Het is voornamelijk een vorm van nieuwe bewustwording.’

Water, de ideale dorstlesser.

Denk even aan de afgelopen dagen. Hoe vaak heb je toen nog snel in een automaat of aan een kiosk een plastic flesje water gekocht omdat jij het jouwe thuis vergeten was? Of omdat je kinderen toch zo’n dorst hadden en jou de oren van het lijf zaagden? Niet doen! Er zijn ten slotte ook honderden redenen om geen plastic flesje meer te gebruiken. En plastic is er een van…
Bovendien heeft iedereen wel ergens een hervulbare drinkfles liggen die hij of zij ergens gratis gekregen heeft. Hoog tijd om deze vanaf nu te gebruiken! Wil je stijlvol en ecologisch door het leven gaan, kies dan voortaan voor een herbruikbare waterfles. Je hebt ze in alle maten en soorten, met of zonder filter, versierd met een leuk patroontje of een esthetisch design. Inspiratie nodig? Kijk dan alvast even hier!

Ik-ben-een-plastic-held is grote fan van de herbruikbare Dopper flessen. Heb jij zelf een favoriet? Wij zijn benieuwd! Drop your comment en laat het ons hieronder even weten. Oh ja, een selfie met jouw favoriete herbruikbare fles mag natuurlijk ook altijd😊

Please follow and like us:

2 thoughts on “Kopje koffie, losse thee, en water uit de kraan.”

  1. Beste ik-ben-een-plastic-held-team, super leuk initiatief! Zelf zijn we al langer fan van kraantjeswater en hervulbare drinkflessen (ook de Dopperfles is hier aanwezig). Interessante suggestie om wat meer losse thee te gebruiken ipv theezakjes, ik probeer er werk van te maken. Veel succes met blog ! Hoe meer succes, hoe minder plastic, daar gaan we voor !

    1. Dag Olivier, blij dat ook jullie al fervente Doppergebruikers zijn en jullie weten hoe heerlijk gewoon kraantjeswater kan zijn! Op naar nog minder plastic:-). Met gemotiveerde groeten, het plastichelden team

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.